Bekkenklachten

Heb je last van pijn rondom het bekken, lage rug, pijn bij stuitje, pijn in de bil, in de liezen en/of rondom de heupen?

Bekkenklachten komen zowel bij mannen als vrouwen veelvuldig voor, door overbelasting in het dagelijks leven, het langdurig aannemen van een ongunstige houding, te veel spierspanning of na een val. Bij vrouwen soms tijdens of na de zwangerschap. De pijn rondom het bekken (lage rug, het stuitje, billen, liezen, het schaambeen, het gebied rondom de heupen en uitstraling in het been) ontstaat meestal door een verstoorde balans en overbelasting door onjuist gebruik van de spieren. De pijnklachten belemmeren in het uitvoeren van dagelijkse bezigheden. Regelmatig is de bekkenbodemfunctie ook verstoord, dit kan invloed hebben op het plassen, de ontlasting en geslachtsgemeenschap. Kortom op een adequate controle van de bekkenbodemspieren.

Als bekkenoefentherapeut kunnen we je helpen deze klachten aan te pakken. Tijdens het onderzoek bekijken we de stand en gebruik van het bekken in relatie met benen en wervelkolom. Door gerichte oefeningen kun je leren om zelf invloed te gaan hebben op de klachten. Ook leer je hoe je de pijn positief kunt beïnvloeden door mogelijk het bekken te stabiliseren of juist te ontspannen. Door je lichaam te leren ondersteunen met de juiste spierspanning. Je leert met de klacht om te gaan, de balans rondom het bekken te herstellen, en een balans te ervaren tussen belasting en belastbaarheid. Zodat je je dagelijkse activiteiten weer kan oppakken. Onlosmakelijk is de bekkenbodemfunctie van belang bij mogelijk in stand houden van het klachtenpatroon. We zullen daar altijd naar vragen en adviezen geven indien nodig voor training of ontspanning.

Bekkenbodemklachten

Mannen, vrouwen, kinderen en ouderen kunnen allemaal problemen krijgen bij een niet goed functionerende bekkenbodem. Het is een veel voorkomend probleem dat o.a . kan optreden tijdens zwangerschap, na een bevalling, in de overgang, na meerdere blaasontstekingen, na een buikoperatie, na een periode van rugklachten of bij teveel spanning in het lichaam.

De bekkenbodemspieren kunnen te gespannen zijn, te zwak of ze reageren niet op het juiste moment.

Enkele veel voorkomende bekkenbodemklachten zijn:

  • ongewild verlies van urine of ontlasting
  • niet te onderdrukken aandrang om te plassen
  • moeite met ontlasten
  • pijn bij het vrijen of genitale pijn
  • verzakking van blaas, baarmoeder of darmen
  • pijn in onderbuik of rond anus
  • pijn in lage rug, heupen, liezen
  • vrouwen met rug- of bekkenklachten tijdens of na de zwangerschap

Toiletgedrag en houding op het toilet, evenals blaastraining nemen we mee in het onderzoek en begeleiding naar een goede oplossing voor jouw klachten.

© Oefentherapie Gemert | roodvos.nl