Chronisch pijn

Vergroting lichaamsbewustzijn als tool om invloed te hebben op langdurige pijnklachten. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de oorzaak voor chronische pijn vaak niet gelegen is in onze lichaamsweefsels ( zoals spieren, gewrichten, tussenwervelschijven ) maar in de overgevoeligheid van het zenuwstelsel.

Dat (overgevoelig) zenuwstelsel zorgt voor overleving als mens. Een heel belangrijk systeem, dat continue screent op veiligheid/onveiligheid. Denk aan de vlucht- vecht-bevries-reactie.

Deze beschermende reactie uit zich in verhoogde spierspanning in verschillende delen van het lichaam (klaar om te vechten) ; versnelde ademhaling (klaar om te vluchten) ; verhoogde hartslag; verhoogde productie van stress -hormonen, verhoogde angst voor schade aan het lichaam door de pijn; niet meer durven bewegen (denk aan bevriezen) .

Deze reactie is kortdurend effectief, echter langdurend zorgt het voor pijn die niet meer weggaat.

Hoe kan lichaamsbewustzijn jou helpen?

  • Je leert begrijpen waarom de klachten blijven door informatie (pijneducatie) begrijpen geeft geruststelling, geeft pijndemping = veilig. Dit is bewezen effectief.
  • Je gaat voelen door lichaamsbewustzijn hoe je reageert op onveiligheid. Denk aan angst voor de pijn; angst om pijn te krijgen bij tillen omdat je dat al vaak zo heeft meegemaakt. Of omdat je altijd gespannen bent op je werk omdat daar veel werkdruk is.
  • je gaat leren voelen wanneer je grenzen overschrijdt. Als je je overbelast door teveel hooi op de vork te nemen. Of als je altijd probeert te voldoen aan verwachtingen van andere mensen.
  • Je gaat ademoefeningen leren zodat je optimaler en meer ontspannen gaat ademen. Of kan blijven doorademen tijdens inspanning of pijn.
  • Je gaat je bewust worden dat een goede planning van de dag overzicht geeft, geruststelling en voldoet aan de behoefte van herstelmomenten van het lichaam en geest.
  • Kennismaken met mindfulness
  • Je gaat merken en samen uitzoeken welke manier en welke sport pijndempend kan zijn. Bewegen is bewezen effectief bij pijn.

© Oefentherapie Gemert | roodvos.nl